Oppsummering av sesongen 2013/14

Her kommer en litt forsinket oppsummering av sesongen, samt noen tanker om hvorfor sesongen endte opp med å bli vår beste så langt i eliteserien.

Vi tok vårt fjerde seriegull på rad foran Grorud og Nidaros. Tabellen viste til slutt 15 seire, 3 uavgjort og 0 tap og hele fjorten poengs margin ned til sølvplass. Tallene antyder ren overkjøring, men sesongen var lenge veldig jevn med flere lag involvert i medaljekampen.

Ved sesongstart gikk mange av forhåndstipsene ut på at vi skulle kjempe med fjorårets sølv- og bronseplass, henholdsvis Tiller og KFUM om gullet. Vi beseiret begge lag tidlig i sesongen og kom dermed godt i gang i forhold til fjorårets sesong. Laget som førte an med fire strake seire var likevel Kongsvinger. Kanskje litt overraskende for mange, men ikke helt uventet da de hadde gjort flere signeringer før sesongen, blant andre tidligere proffspiller Olegs Matvejevs som spillende trener. Debutantene i Sjarmtrollan og tilbakevendte Sandefjord startet begge friskt slik nyopprykkede lag ofte gjør. Det var likevel tegn til en modenhet i spillet som tidligere opprykkede lag ofte har manglet. Det var de gamle traverne Solør og Ørn Horten som kom skjevest ut med kun ett poeng på fire kamper.

Eliteserien fikk så et gledelig gjensyn med Nord-Norge og Tromsø etter tre års fravær.  Ekstra positivt ble det for oss siden vi her klatret opp på toppen av tabellen for første gang da Kongsvinger gikk på to tap. Denne posisjonen aktet vi å holde på og etter en seiersrekke på åtte kamper var det bare Grorud som holdt følge før vårt oppgjør mot dem i Bingfosshallen. Grorud lå fire poeng bak oss og kunne med seier for alvor skape spenning i gullkampen. Vi beholdt heldigvis fokus og vant 4-1 etter en solid forestilling. Etter ti serierunder hadde vi dermed et godt grep på serien med syv poengs ledelse. Solør og Ørn Horten hadde fortsatt den dårlige trenden og hadde henholdsvis fem og åtte poeng opp til trygg plass.

Vi avgjorde serien to runder før sesongslutt med en 4-1 seier over Nidaros i Trondheim. Vi hadde gjennomført en fantastisk sesong og det var selvsagt ekstra godt å avgjøre mot erkerivalen på hjemmebane. Bunnplasseringene var nå også bestemt siden Solør og Ørn Horten ikke hadde plukket nok poeng. Den store spenningen var knyttet til andre- og tredjeplass hvor syv lag potensielt sett kunne ta medalje. Dette førte til mange spennende kamper i avslutningshelgen i Oslo. Grorud hadde dabbet litt av på slutten, men kontrollerte inn til sølvplass. En sterk helg i Oslo gav Nidaros tredjeplassen rett foran Kongsvinger.

Nivået på eliteserien er helt klart i utvikling. Det blir stadig tøffere å vinne kamper og de fleste lag har utviklet sine taktiske ferdigheter. Grorud gav oss tøff kamp i år og har som i tidligere sesonger mange gode individualister. De kronet i tillegg en god sesong med velfortjent NM-gull. Det var likevel Kongsvinger og Nidaros som hadde de tydeligste hamskiftene når det gjelder kampplan og utførelse. Dette er neppe tilfeldig og det virker som om begge lag har lagt ned mye treningsarbeid for å bli bedre. Sjarmtrollan og Sandefjord fortjener begge skryt og har vært tøffe motstandere denne sesongen. De bidro samtidig med entusiasme og trykk som eliteserien er helt avhengig av også i fremtiden. KFUM og Tiller klarte ikke å følge opp gode fjorårssesonger og er beviset på at man hele tiden må utvikle seg om man skal holde seg i toppen av denne serien. Solør og Ørn Horten har lenge vært med å utvikle og prege futsalmiljøet i Norge. Det var derfor litt vemodig at de nå rykket ned. Serien trenger imidlertid nytt blod og neste sesong blir det spennende å stifte bekjentskap med Flamuri og igjen møte Nordpolen som sist spilte eliteseriekamper i 2010-sesongen.

Vi tok noen nye steg også denne sesongen og begynner å få en del strenger å spille på. Grunnlaget for forbedringen er først og fremst god struktur i klubben og laginnsats. Dette er utrolig nok det første året hvor vi har fått faste treningstidspunkter. Der vi tidligere var avhengig av strøtimer pga mangel på hallplass, hadde vi denne sesongen fire faste treninger i uka i tillegg til kamphelgene. Det er dette som gir resultater i kampene. Man kan se og møte så mye internasjonal futsal man vil, det kreves uansett enormt mye terping av detaljer om man skal få satt nye ideer ut i livet. Her kommer laginnsatsen og trivsel inn. Vi har en stor tropp som er med og bidrar til suksess både på og utenfor banen. Andrelagsspillerne våre blir for sjeldent nevnt, men holder stadig høyere nivå og fortjener helt klart å bli nevnt i forbindelse med seriegullet. De bidrar til høy kvalitet på hver eneste økt og mange har også fått innhopp og gjort det strålende i eliteserien i år. Beviset på at de holder godt nivå kom i NM hvor de kom helt til finalen mot Grorud. De beseiret blant annet et toppet KFUM på veien dit. Det er troppen, ikke enkeltspillere som sørget for at vi vant vårt fjerde seriegull på rad.

Jeg håper utviklingen i eliteserien fortsetter. Serien ligger på et helt ok nivå om man sammenligner med andre ligaer i Norden, men skal sporten få skikkelig rotfeste i Norge må vi alle bli enda bedre. Inntekter i form av sponsormidler o.l. må vi gjøre oss fortjent til. Øker vi rekrutteringen til sporten og kvaliteten på produktet vil sponsormidler komme som en følge av dette, men det kreves mye hardt arbeid for å komme dit. Man burde for eksempel ta lærdom fra Sjarmtrollan og den strålende Tromsøhelgen med tanke på arrangering av kamphelger.  Det har ofte vært for dårlig planlagt og annonsert, spesielt rundene som klubbene arrangerer selv. Her skal det ikke mye innsats til for å forbedre resultatet kraftig. Supportervennlige haller som bookes tidlig, gratis inngang og aktiviteter i pausen er undervurdert.

Til slutt må en stor takk gå til støtteapparatet med president, lege, fysio, webansvarlige og alle dugnadssjeler. Dere setter rammene for at vi skal kunne prestere. Supporterklubben er som alltid helt fantastisk! Vi gleder oss allerede til å dele flere eventyr med dere i august.

Takk for sesongen og god påske til hele futsal-Norge!

 

Posted in Nyheter.